Logo

In diesem Projekt, unter der Leitung von Prof. Dr. Marc Oliver Rieger und Dr. Lea Shih, sollen insbesondere kulturelle Einflüsse auf grenzübergreifende Wirtschaftstätigkeiten untersucht werden, ferner sollen unterschiedliche kulturelle Prägungen der öffentlichen Meinung über neue juristische Herausforderungen in der zunehmenden digitalisierten Welt verglichen werden. Im Mittelpunkt der geplanten Studien stehen der grenzübergreifende Kultur- und Wissenstransfer zwischen Deutschland und China.

Das Projekt wird in den Wirtschaftswissenschaften verankert sein, aber auch auf die Ostasien- und Osteuropakompetenzen der Sinologie, Japanologie und Slawistik und auf die Expertise der Kollegen aus Jura zurückgreifen. Neben der Universität Trier sind weitere vier Universitäten (TU Dortmund, Duisburg-Essen, WHU (Koblenz) und NCCU (Taiwan) beteiligt.

Teilprojekt 1: Chinese and Germans: Cultural Differences of Attitudes to Fairness, Equality and Globalization (Leitung: Prof. Marc Oliver Rieger, Uni Trier)

Teilprojekt 2: Economic Preferences of Chinese Immigrants in Germany (Leitung: Dr. Sumit Deole, TU Dortmund)

Teilprojekt 3: Chinese Companies in Germany and “Collectivist Entrepreneurship” (Leitung: Prof. Mei Wang, WHU (Koblenz)

Teilprojekt 4: Institutionell Transfers in Chinese Economic Development (Leitung: Prof. Markus Taube, Uni Duisburg-Essen)

Teilprojekt 5: Chinese Aluminum Firms: Their Way to Success (Leitung: Prof. Xenia Matschke, Uni Trier)

Teilprojek 6: Public Perception and Attitudes towards Intellectual Property Rights – A Cross-country Comparison (Leitung: Prof. Katrin Muehlfeld, Uni Trier)

Teilprojekt 7: Regulating Autonomous Vehicles and Artificial Intelligence, A Dialogue between Law and Economics (Leitung: Prof. Thomas Rüfner, Uni Trier)

Veröffentlichungen

Deole, S. S.: Suffering and prejudice: Do negative emotions predict immigration concerns?  GLO Discussion Paper Series 644, 2020 (with Huang, Y.).

Muehlfeld, Katrin: (in press). Determinants of Role-Incongruent Knowledge Transfer Behavior of Apprentices and Trainers in the Context of the German Apprenticeship System. German Journal of Human Resource Management. (with Schmidt, X., Peter, A.)

Muehlfeld, K.: Strategic Decision-Making in a Global Context: The Comprehension Effect of Foreign Language Use on Cooperation. Management International Review, 60, 351-385, 2020 (with Urbig, D., Procher, V., van Witteloostuijn, A.)

Matschke, Xenia:  Policy and Politics: Trade adjustment assistance in the crossfire
Canadian Journal of Economics, vol. 54(2), 2021. Joint with Christopher Laincz and Yoto Yotov. doi: 10.1111/caje.12504

Matschke, Xenia:  Kisses, Handshakes, Covid-19 - Will the Pandemic Change Us Forever?
Review of Behavioral Economics, vol. 8, pp. 25-46, 2021. Joint with Marc Oliver Rieger.
doi:10.1561/105.00000132

Rieger, Marc Oliver: "Willingness to vaccinate against COVID-19 might be systematically underestimated", Asian Journal of Social Health and Behavior, 2021.

Rieger, Marc Oliver:  "East Asia’s success against COVID-19 - acclaimed or ignored?", Economic Bulletin, 2021.

Shih, Lea: "Grüne Seidenstraße in Europa: Begegnung zwischen Green Deal und chinesischer grüner Finanzierung", in: Michael Vassiliadis und Kajsa Borgnäs (Hrsg.): Nachhaltige Industriepolitik: Strategien für Deutschland und Europa“, Campus Verlag, 2020.

Taube, Markus: Was der Westen entlang Chinas neuer Seidenstraße investiert. Ein Vergleich westlicher und chinesischer Finanzströme/ What the West Is Investing along China’s New Silk Road. A comparison of Western and Chinese financial flows. Report prepared on behalf of Bertelsmann Foundation, Gütersloh. 2020 (mit Antonia Hmaidi).