Neue Publikation in Industrial and Corporate Change: "The survival of business takeovers and new venture start-ups"

Der Artikel "The survival of business takeovers and new venture start-ups" wurde im Journal Industrial and Corporate Change veröffentlicht. Basierend auf den Daten von 34.872 Unternehmen wurde dabei näher betrachtet, wie sich die Überlebenschancen dieser neu gegründeten Unternehmen, je nach Markteintrittsstrategie, unterscheiden. Die Studie konnte dabei zeigen, dass Unternehmen die durch eine Übernahme entstanden sind höhere Überlebenschancen und eine längere Lebensdauer vorweisen können als vollständig neu gegründete Unternehmen. Zudem konnten die Forscher zeigen, dass sich bestimmte Eigenschaften des Gründers, bspw. dessen Erfahrung oder Ausbildung, positiv auf die Überlebenschancen des Unternehmens auswirken.

Die Autoren des Artikels sind Guoqian Xi (ehemalige Doktorandin an der Professur für Unternehmensführung; heute: Shanghai University of Finance and Economics), Jörn Block (Professur für Unternehmensführung), Frank Lasch (Montpellier Business School), Frank Robert (Montpellier Business School) und Roy Thurik (Erasmus School of Economics).

Abstract: Business takeovers and new venture start-ups are two important and distinct entry modes of entrepreneurship. They differ from resource-based and organizational ecology perspectives. We compare firm survival patterns and determinants associated with the two entry modes. From two large French datasets, we find that business takeovers have a higher survival rate than new venture start-ups. However, these differences in survival probability reduce over the entrepreneurship life cycle and when controlling for different entrepreneur and firm characteristics. Moreover, we identify differences in determinants of survival for the two groups, highlighting a distinction between the two entrepreneurship entry modes. This work contributes to the literature on the relationship between entrepreneurship entry and firm survival, thereby contributing to both entrepreneurship and firm survival research.

Link zum Artikel: https://doi.org/10.1093/icc/dtz076